ANNE TARİFİ KALBURABASTI
Bayram günlerinin o çocuksu coşkusu, büyüdükçe mi, yoksa dünyanın hızla değişimine yetişmeye çalışmaktan mı bilmem, yıllar içerisinde giderek azalmaya başladı. Kadir geceleri, annemle gittiğimiz Küçükyalı camisinde namaz kılmayı bilmeden yanında eğilip kalkmam, boyumun yetmediği sakal-ı şerifi, annemin kucağında o soğuk cam şişeden öpmem, ertesi gün bayram,babamın mutfak alışverişleri, annemin Mehmeeet, çocuklaaar diye hep seslenen heyecanlı sesi, bayram sabahı uyandığımda başucumdaki kırmızı ayakkabı, Egesüs mağazasından alınan yeni elbiseler, sabahın köründe annemin bir gün önceden hazırlayıp o sabah pişirdiği el açması cevizli baklava, yine el açması ıspanaklı kol böreğinin kokusuyla uyanmak, bayram sabahı kahvaltıdan sonra babam mavi arabamızı hazırlar, kabristan ziyaretlerinden sonra eve dönüş, yeni cicilerimizle akraba ziyaretleri, el öpmeler, harçlıklar. Bayramın ilerleyen günlerinde bazen abim arkadaşlarıyla beni evimizin köşesindeki Köşk sinemasına götürür (hakkını vermek lazım,gezdirirdi beni,hala gezdirir), bazen de babamın tuttuğu locada ailecek sinema keyfi yapardık. O kapitoneli loca kapıları, sinemanın kokusu hala aklımdadır. Meğer seyrettiğim en güzel filmlermiş. Zamanın şanslı çocuklarıydık.
Tatlı da demişken, el açması cevizli baklavanın ne tadını başka yerde bulabildim, ne de bir kere bile olsa yapmayı denedim. Zaten anneminki gibi olmayacaktı. Keşke öğrenseydim, öğrenmediklerimin eksikliğini annem gidince anladım. Ama öğrendiklerim de hep güzel oldu. Mesela şu kalburabasma. Bu bayram üstü anne lezzeti isteyenlere bu tarifi göndereyim dedim. Zamanla alıştığım şu yumuşak hamur veya kulak memesi kıvamı yahut göz kararı un, beni hep zorladı. En sevdiğim kısmı ise annem cevizleri koyup kapattıktan sonra şerbeti çeksin diye çatalla verdiğim şekillerdi.
SONSUZ VE KOŞULSUZ SEVGİYİ YAŞATAN, SADECE BU DÜNYADAN GÖÇMELERİYLE BENİ HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRATAN ANNEM , BABAMA SEVGİ VE ÖZLEMLE... DAHA ÖĞRENECEĞİM ÇOKK ŞEY VARMIŞ ...💓
ŞERMİN'İN KALBURABASMASI :
2 bardak ayçiçek veya zeytinyağ
1 bardak süt
1 yumurta
1 beking-powder
Yumuşak bir hamur (!) tutulur
Boğaca gibi yapıp aralarına yarım ceviz ikiye bölünerek konulur.
Üzerine çatalla şekil verilip fırına atılır.
ŞERBETİ :
4 bardak şeker
3 bardak su
Her ikisi de sıcakken üzerine dökülür.
Afiyet olsun. İyi bayramlar ...😊
Yorumlar
Yorum Gönder